Zajęcia dodatkowe w gr. 3 - Robotyka

21 października 2021

We wtorek 19 października starszaki uczestniczyły po raz pierwszy w zajęciach z robotyki. Zajęcia edukacyjne z robotyki prowadzone są przez instruktorów szkoły programowania "Super Bystrzak". Robotyka to nowatorska metoda przekazywania wiedzy. To przede wszystkim aktywność, kreatywność, logiczne myślenie, działanie i zaangażowanie. Podczas zajęć dzieci miały możliwość konstruowania z klocków Lego śpiewających ptaszków, które drgały na gałęzi i kręciły się. Przedszkolaki poznały zasady i etapy programowania oraz budowania robotów z klocków wg instrukcji. Klocki Lego rozwijają nie tylko sprawność manualną, ale kształtują umiejętność kreatywnego myślenia. To także możliwość integracji i współpracy w grupie, nauka pracy w parach, ale i umiejętność budowania relacji partnerskich, rówieśniczych. Zajęcia z robotyki to doskonały czas na spędzanie czasu, na rozwijanie zainteresowań i pasji. Te wyjątkowe działania dostarczyły starszakom sporej dawki wiedzy, nowych umiejętności i doświadczeń. Warto było! Przedszkolaki były zachwycone i nie chciały kończyć zabawy z klockami. Na szczęście kolejna robotyka już w następny wtorek (zajęcia będą co tydzień). Zapraszamy do galerii!