Projekt "Biblioteka Przedszkolaka"

20 grudnia 2018

Nasze przedszkole włącza się w realizację projektu „Biblioteka przedszkolaka”. To projekt edukacyjny Krakowa Miasta Literatury UNESCO promujący czytelnictwo, który łączy pokolenia. W dniu 14 grudnia 2018 roku w grupie "Sowy" odbyły się warsztaty inauguracyjne, które poprowadziła pani Anna Kaszuba – Dębska. Dzieci otrzymały minibibliotekę – kuferek z książkami, w którym znajduje się 10 nowości wydawniczych. Każde dziecko biorące udział w projekcie otrzymało  arkusze/karty pracy do realizacji działań warsztatowych. Następnie w trakcie zajęć warsztatowych tworzyły własną, spersonalizowaną książkę typograficzną. Potem odbyło się wspólne czytanie wybranej przez dzieci książki. Babcia Fabianka – przeczytała przedszkolakom książkę „Pan Maluśkiewicz” Juliana Tuwima. Po przeczytaniu dzieci rozmawiały o historii i bohaterach, a następnie na jednej z kart pracy poświęconej danej książce wykonały zadanie. W tym przypadku było to narysowanie wieloryba i wszystkiego co Pan Maluśkiewicz zabrał ze sobą na łódkę. Projekt będzie kontynuowany przez przedszkole na przestrzeni kolejnych miesięcy z udziałem zapraszanych babć i dziadków a także innych członków rodziny oraz z pomocą kart pracy zawartych wewnątrz wręczonej dzieciom podczas inauguracji projektu spersonalizowanej książki. Projekt realizowany w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Zapraszamy do galerii!